We gaan 3 verschillende bouwmethodes vergelijken en ook samenvatten, Daarnaar word er een conclusie gegeven die gebaseerd is op de feiten en positieve en negatieve punten. De explicatie word zo uitgebreid mogelijk verwoord.
Hieronder word over elk bouwtype kort de belangrijkst punten samengevat:
Stapelbouw:
Stapelbouw is de meest gebruikte bouwmethode in Nederland als het gaat om vrijstaande huizen. Stapelbouw is duurder op de bouw zelf maar is nog steeds een van de snelste methodes, het heeft niet veel voorwerk nodig en als u later in het bouwproces nog aansluitpunten van water of elektra wilt veranderen kan dat heel gemakkelijk.
Gietbouw:
Gietbouw word wat minder toegepast in Nederland omdat het veel werk is en het heeft veel materiaalkosten, echter als je een hele serie/rij maakt met allemaal dezelfde woningen kan gietbouw best handig zijn. Bij gietbouw moet je heel precies werken en kan een foutje gelijk voor grote problemen zorgen. Als je alles goed hebt voorbereid kan gietbouw in de bouwfase heel snel gaan.
Prefab bouw:
Prefab bouw word het meest toegepast in Nederland omdat het makkelijk, goedkoop en snel is. De elementen worden in een fabriek vervaardigd en kunnen op de bouwplaats gelijk geplaatst worden.
Stapelbouw:
De eigenschappen van de hierboven benoemde bouwmethodes worden nu verder uitgelecht:
Bij de bouwmethode stapel bouw wordt steen na steen of blok na bolk op elkaar gestapeld.
Het stapelen gebeurt vaak met de hand, maar bij grotere blokken of muurelementen worden hulpmiddelen gebruikt. Het belangrijkste constructieve kenmerk is dat de zwaartekracht de gestapelde elementen bij elkaar houdt.
Bij stapelbouw kunnen in beginsel de muuropeningen niet te breed worden omdat de druk van het erboven liggende metselwerk op het resterende muurwerk dan te groot wordt. Om de druk af te dragen worden boven muuropeningen, ontlastingsbogen of lateien toegepast.
Stapelbouw wordt vooral toegepast bij metselwerk.
Voor een toekomstbestendig gebouw wordt het wel een beetje tijd dat stapelbouw meer uit een set gestandaardiseerde bouwstenen gaat bestaan; bij gewijzigde functie of de wens uit te breiden dient dat gemakkelijk gerealiseerd kunnen worden. De bouwblokken zelf zijn vaak niet het probleem, maar de voorbereiding en de afwerking ervan vergt veel tijd. Met stapelbouw word tegenwoordig al veel hermetisch gebouwd, in de toekomst zult u dit nog heel veel gaan zien.
Gietbouw:
Gietbouw is de naam voor bouwen met beton dat op de bouwplaats zelf gestort wordt, ofwel de natte methode. Gietbouw werd in het verleden vooral gebruikt voor seriematige woningbouw met beton. Tegenwoordig wordt de term ook gebruikt voor betonbouw in de utiliteitsbouw, de GWW en agrarische sector.
Bij gietbouw wordt het beton op de bouwplaats met behulp van een betonkubel of betonpomp in de bekisting gegoten. Zo kan men nagenoeg iedere gewenste vorm creëren. In de woningbouw worden de bouwsystemen wanden-breedplaat en tunnelgietbouw onderscheiden.
Deze manier van werken heeft een aantal specifieke kenmerken: Men heeft zeer veel vormvrijheid en de constructies vormen één geheel (monolithisch) en hebben een hoge kwaliteit die constant blijft. De productiesnelheid is ook hoog, mede door het feit dat er weinig opslagruimte nodig is. Om het beton naar de bouwplaats te krijgen is enkel een betonmolen (truckmixer) nodig, waardoor de transportkosten laag zijn. Het proces is beheersbaar mits een goede voorbereiding, waardoor ook het risico laag is.
Prefab bouw:
In een betonfabriek worden de losse elementen gegoten en op de bouw in elkaar geplaatst. Vervolgens kan de gevelafwerking starten. Ook hierbij worden vaak voor de afwerking traditionele materialen gebruikt zoals hout en steen. Indien de elementen op de bouw gegoten worden spreken we van Gietbetonbouw.Prefab elementenbouw word ook wel, montagebouw, systeembouw of unitbouw genoemd.
Voordelen
De korte bouwtijd van prefab elementenbouw is één van de grootste voordelen. De bouwkosten zijn aanzienlijk lager en met minimale kosten is het erg flexibel in het uitbouwen van het huis.
Nadelen
Prefab elementenbouw stelt hoge eisen aan de logistiek. En vergt goede communicatie op de bouw zelf.
Advies:
Mijn advies luid als volgt: alle bouwmethoden zijn handig in verschillende situaties, maar de bouwmethode stapelbouw is toch wel de snelste en word daarom ook het meest toegepast.
Verder zou u ook een combinatie kunnen gebruiken van bijvoorbeeld stapelbouw met een paar prefab bouwelementen erin verwerkt.
Conclusie:
U kunt het best stapelbouw gebruiken omdat dit in vergelijking tot de andere 2 bouwmethodes de meeste voordelen bied.
U kunt ook voor de optie gaan met prefab elementen verwerkt in de stapelbouw, hierdoor word de bouwtijd korter maar de voorbereiding duurt weer langer. Verder zijn latere fouten makkelijker op te lossen en kunt u later ook nog makkelijk aanpassingen toepassen met deze bouwmethode, deze gemakken zijn in mijn ogen zeer lumineus en maken stapelbouw ook de meest gebruikte bouwmethode.
Maak jouw eigen website met JouwWeb